Pizza pachnąca Ameryką

Bardzo wielu Polaków jest przekonana, że pizza to najbardziej amerykańskie jedzenie na świecie. Kojarzy nam się z Nowym Jorkiem i słynnymi restauracjami, gdzie o każdej porze dnia i nocy serwowana jest pizza. Warszawa Białołęka, Mokotów, Wola czy Bielany, każdej dzielnicy naszego miasta, znajdziemy pizzerie, która reklamuje się jako amerykańska. Czym różni się tak serwowana pizza od jej włoskiego odpowiednika?

Nie ma wątpliwości co do tego, że pizza jako sam pomysł i danie, pochodzi oczywiście z Włoch

Dokładnie to po raz pierwszy została stworzona w starożytnej Grecji, skąd szybko przeniosła się do Italii. Przez długi czas traktowana była jako specjał lokalny, przeznaczony raczej dla uboższych mieszkańców. Sławę zapewniła jej dopiero Margherita. Specjalna pizza, przygotowana na część królowej Małgorzaty. Kiedy nastał XIX wiek i Włosi w poszukiwaniu pracy, masowo zaczęli emigrować do Stanów Zjednoczonych, zabrali ze sobą swoje kulinarne przyzwyczajenia. Pierwszą nowojorską pizzerię, otwarto w 1905 roku i serwowano w niej klasyczną, włoską pizzę na cienkim cieście. Już wcześniej w Ameryce powstawały pizzerie, które jednak przez długi czas były miejscami spotkań wyłącznie Włochów mieszkających w USA. Sama pizza jako proste danie składające się z ciasta, sosu pomidorowego i ziół, nie była atrakcyjna dla rdzennych Amerykanów. Należało więc dokonać tutaj pewnych modyfikacji i przystosować produkt do oczekiwań szerszej klienteli. Zamiar ten zbiegł się z odkryciem masowej hodowli bydła i innych zwierząt hodowlanych. Po raz pierwszy w historii świata mięso stało się dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba. Efektem tego pojawiło się też oczywiście na pizzy.

W ten właśnie sposób powstały pizze, które dziś znane są na całym świecie

To między innymi najsłynniejsza pizza rodem z Ameryki, czyli pizza pepperoni. Bazuje ona na kiełbasie, która jest pochodzenia włoskiego, przypominającej nieco salami. Rodem ze Stanów Zjednoczonych są też inne pizze mięsne, które łatwo rozpoznać z racji bogactwa zastosowanych w ich przygotowaniu składników.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-tarchomin

Podobne wpisy: