Follow Us

Zasady przechowywania żywności w sklepie

Zasady przechowywania żywności w sklepieKażda placówka handlowa zajmująca się sprzedażą produktów spożywczych, powinna zapewnić im właściwe warunki przechowywania. Jest to istotne nie tylko z uwagi na kary, jakimi może obciążyć nas sanepid, ale przede wszystkim w celu dbałości o jak najwyższą jakość produktów oferowanych klientom.

Każdy z nas na pewno słyszał opowieści o czekoladach, w których zalęgły się robaki albo kupionych mrożonkach, które ewidentnie były już rozmrażane. W takich przypadkach niezadowolenie klientów w pierwszej kolejności spada na sklep, w którym dokonali zakupu i zwracają się do niego z reklamacją.

Do głównych zasad przechowywania żywności w sklepie należą:

  • Weryfikacja stanu i jakości produktu oraz jego opakowania już podczas przyjmowania dostawy do sklepu,

  • Przechowywanie towaru w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu,

  • Unikanie składowania towarów na podłodze,

  • Trzymanie z dala od intensywnie pachnących środków chemicznych (np. proszków do prania),

  • Zabezpieczanie towaru przed kurzem, pyłem oraz zanieczyszczeniami organicznymi pochodzącymi od gryzoni i insektów,

  • Wykładanie produktów na sprzedaż w kolejności od najkrótszej do najdłuższej daty ważności,

  • Bieżące usuwanie produktów przeterminowanych.

Pamiętajmy, że nie wolno również sprzedawać żywności w uszkodzonych opakowaniach oraz zwróconej w ramach reklamacji.

Bezpieczne magazynowanie produktów żywnościowych jest obowiązkiem wszystkich podmiotów biorących udział w ich produkcji, transporcie, magazynowaniu i sprzedaży. Powyższe zasady obowiązują więc nie tylko sprzedawców detalicznych i sieci takie jak Żabka Polska czy Lewiatan, ale też hurtownie, firmy transportowe i samych producentów.

ABC Dobrego Magazynowania

W ubiegłym roku Polska Federacja Producentów Żywności przeprowadziła kampanię informacyjną „ABC Dobrego Magazynowania”, skierowaną do wszystkich sprzedających żywność placówek handlowych w Polsce. Dzięki niej przedsiębiorcy mogli pogłębić wiedzę na temat prawidłowego magazynowania m.in. soków i napojów.

Pamiętajmy, że dbanie o jak najwyższą jakość produktów sprzedawanych w sklepie nie tylko pozytywnie wpływa na zadowolenie naszych klientów, ale też może uchronić nas przed poważnymi stratami finansowymi.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz